Pic de Peguera i Monastero (Vall Fosca), 24-10-2021

26 d’oct. 2021

 Aprofitant el bon temps d'aquesta tardor i que encara no hi ha neu a les carenes, anem a la Vall Fosca per pujar al Peguera des del Refugi de la Colomina tot fent travessa pel Coll de Saburó i pujant abans al Pic de Monastero.

Deixem el cotxe a la Presa de Sallente (1.765m) i pugem a l'Estany Gento (2.141m) per la canal del Pigolo.


Camí de la canal del Pigolo

Passat l'Estany Gento sesguim el camí fins anar a buscar el GR-11 a la sortida de l'Estany Tort.

Vies que venen de l'Estany Tort

Arribant a la Colomina amb el Montsent de Pallars al fons

Arribem al Refugi de la Colomina (2.420m) en 2 hores. Ara està tancat, i dormirem a la part lliure, però al terra perquè les 9 lliteres que té ja estan ocupades.

Terrassa del Refugi de la Colomina



Estany de la Colomina amb el Pic de Peguera (esquerre) i Pic de Saburó (dreta) al fons

Montsent de Pallars des de la Colomina i Vall Fosca

Diumenge ens llevem encara fosc i comencem a caminar amb el frontal. Vorejem l'Estany de la Colomina i l'Estany de Mar i pujem al Pas de l'Ós. Aquest pas està arreglat amb graons de pedra i ciment que fan que l'accés sigui més còmode i segur, sobretot per la baixada.
En aquest punt, seguim el GR-11 i deixem el camí que puja al Coll de Peguera que serà per on arribarem a la baixada.
Arribem a la Collada de Saburó (2.689m) i des d'aquí baixem per la riba esquerre de l'Estany del Cap del Port  fins veure l'Estany de la LLastra. En aquest punt deixem el GR-11 per seguir el camí de l'esquerre que puja al Coll de Monastero (rètols indicadors).

Pujant al Coll de Monastero

Un cop al Coll de Monastero (2.718m) pugem al Pic de Monastero (2.878m) que ens queda a la dreta. Seguim un sender visible i ben marcat amb fites fins a dalt del cim, amb algun pas aillat on s'han de fer servir les mans.

Pujant al Pic de Monastero des del Coll de Monastero

Pujant al Pic de Monastero, Estany de la Llastra i Estany Negre al fons

Dalt del Pic de Monastero, 2.878m

Tornem a baixar al Coll de Monastero i ara cap a l'esquerre seguim el sender visible i marcat amb fites que puja al Peguera per la cara NE. Al mapa ens marca 2 camins, nosaltres seguim el de la dreta que ens acaba portant a una canal que a la part final té 2-3 passos de grimpada una mica complicats.

Arribant al Peguera, 2.983m

Ja al cim del Peguera comencem a baixar per l'aresta SE, també amb fites, fins a un punt on el sender es desvia cap a la dreta per anar a buscar el Coll de Peguera. La baixada per aquesta banda és molt més fàcil que la pujada per la banda NE: al principi hi ha algun pas de grimpada fàcil i llavors ja és un sender una mica descompost i amb pendent fins al coll de Peguera on el camí s'aplana i ja és molt més còmode de seguir. 

Pic de Peguera i Coll de Peguera a l'esquerre

A partir d'aquí seguim el camí que passant pels bonics Estanys de Saburó d'Amunt ens porta de nou al Pas de l'Ós on desfarem el camí de pujada fins  a la Presa de Sallente.
Ha sigut una excursió llarga: 18km amb 1.035m de pujada, 1.681m de baixada. Nosaltres hem estat 10h 45 minuts en total.



1 comentaris:

Cèsar Ibai ha dit...

Molt bona ressenya. Gràcies!

Publica un comentari a l'entrada

Amb la tecnologia de Blogger.